Grapefruit mécsestartó
A citrusfélék héjából sokan készítenek mécseseket, amelyek jellegzetes illatukkal hozzájárulhatnak az ünnepi hangulathoz. Legtöbben a narancs héjából készült változatot ismerhetik, de a most bemutatott grapefruit verziónak is számos előnye van.
A grapefruit a narancsnál nagyobb méretű, és a héja vastagabb. Ezen tulajdonságai miatt könnyű dolgunk van a mécsestartó elkészítése során.
Vágjuk félbe a grapefruit gyümölcsöt, majd kanállal vagy kézzel emeljük ki a gyümölcs húsát. Ez általában könnyen elvégezhető, mert a vastagabb héjtól könnyen elválik a gyümölcs ehető része. A félbevágott héjat tűzdelhetjük szegfűszegekkel, ez a díszítés mellett az illatok intenzívebb felszabadításában is segít.
Fontos, hogy a meggyújtott mécses fokozottan tűzveszélyes. Helyezzük el a mécsestartót tűzálló tányérba, gyúlékony anyagoktól távol. A meggyújtott mécsest ne hagyjuk felügyelet nélkül egy pillanatra sem, inkább fújjuk el a kis mécsest akkor is, ha csak 1 percre hagyjuk el a helyiséget. Gyerekeket sose hagyjunk egyedül égő gyertyákkal, mécsesekkel. Megfelelő elővigyázatosság mellett a finom illatával fogja emelni az ünnepünk fényét.
Nehézségi fok:
A tisztítás és díszítés könnyű feladat kisebb gyerekeknek is, de a gyümölcs éles késsel történő félbevágását bízzuk felnőttre.