Gyertyák méhviaszból
Szükséges anyagok, eszközök:
méhviaszlap (műlép, méhészeti boltokban olcsóbb)
kanóc (ez lehet felvetőszál, vagy kész talpas kanóc)
vonalzó
sniccer
Tekert gyertya
A méhviasz téglalapokat átlójánál megfelezzük.
Az így kapott háromszög legrövidebb oldala lesz a gyertya magassága, ehhez mérten vágjuk le a kanócot, hogy 1-2 cm-rel túlnyúljon azon.
A kanócot nyomkodjuk bele a lapba, és kezdjük el feltekerni.
Szorosan tekerjük, igyekezzünk tömöríteni közben anélkül, hogy eldeformálnánk.
Ügyeljünk rá, hogy a talprésze mindvégig egy vonalban maradjon, különben nem tud megállni a talpán a kész gyertyánk.
A lapoknak legalább szobahőmérsékletűnek kell lenniük, mert hidegen törik. Ragadni fog, miközben dolgozunk vele, tehát legyünk türelmesek munka közben. Tekerhetjük a lapokat úgy is, hogy téglalap formában hagyjuk, és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, így egy tömörebb gyertyát kapunk.
Nehézségi fok: könnyű, felügyelet mellett kisgyerekek is elkészíthetik.
Öntött gyertya
Másik módszer, ha megolvasztjuk a lapokat, és formába öntjük. Soha ne tegyük a megolvasztandó viaszt tartalmazó edényt közvetlenül a tűzre, olvasszuk gőz felett, vagy egy üveg edényben mikróban. Én ez utóbbi módszert választottam.
Egy kis fémvödörbe belelógattam egy ceruza segítségével a kanócnak szánt felvetőszálat,
erre öntögettem kis adagokban a megolvasztott viaszt. Szebben mutat színezett viaszlapokból.
Nehézségi fok: inkább felnőttek készítsék az égés- és forrázás-veszély miatt.