Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Karácsonyi desszertek

A beigli szinte minden család asztalán megtalálható karácsonykor, de ahogy mondani szokás, ahány ház, annyi szokás. Te hogy készíted? Mi a trükköd?

Diós és mákos bejgli (Horváth Ilona szakácskönyv alapján)

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
25 dkg vaj, vagy margarin,
2 egész tojás,
5 dkg cukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
pici só.

Bejgli

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb, vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni, téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel, és forró sütőben 25—30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

 
Beigli

Diótöltelék:

30 dkg dióbél,
20 dkg porcukor,
10 dkg finom édes morzsa,
citromhéj,

3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

Máktöltelék:

30 dkg darált mák,
20 dkg cukor,
3 dl tej,
1 csomag vaníliáscukor vagy citromhéj,
5 dkg dara vagy liszt.

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot.

A töltelékbe tehetünk 10 dkg mazsolát vagy birsalmasajtot, én nem szoktam, csak magában szeretjük.

Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelékek fele mértékét vesszük. Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Morcoskáék anyósától tanult recept alapján így készítik a diós-mákos beiglit:

Diós és mákos bejgli

Tészta:
50-60dkg liszt
20 dkg margarin
6 dkg porcukor
1 kocka élesztő
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 egész tojás -ez a teteje megkenéséhez
csipetnyi só

 

A lisztet a puha margarinnal, porcukorral, sóval jól összemorzsoljuk, majd az élesztőt tejben pici cukorral felfuttatjuk. A tojássárgáját villával felverjük, ezután jól kidolgozzuk a hozzávalókat. 1/2 óra hosszat hideg helyen pihentetjük, majd 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. 2 diós és 2 mákos rudacska készül belőle. Tepsibe rakjuk, az egész tojást jól felverjük, ezzel a tetejét megkenjük és pihentetjük megint 1/2 órát, de lehet egy napot is pihentetni hideg helyen. (Én így szoktam és egymás után lehet sütni a többi sütivel.) Mielőtt sütőbe kerül, újra kenjük a tojással. Oldalát és a tetejét villával meg kell bökdösni, hogy ne repedjen szét sütéskor.

Mák töltelék:

25dkg mák,
25 dkg cukor
1 evő kanál méz
1 evő kanál baracklekvár,
pici őrölt szegfűszeg,
pici fahéj,
kevés reszelt citromhéj,
5 dkg mazsola,
1 dl tej.

A darált mákot, mazsolát belefőzzük a tejből, cukorból, mézből, baracklekvárból készült, forrásba lévő szirupba, jól elkeverjük folyamatosan keverve picit forraljuk. Úgy kell csinálni, hogy a töltelék jól kenhető legyen. Ha megkeményedne, forró tejjel hígítandó. Ha híg, akkor főzéssel lehet sűrűbbé tenni. Kihűlve kenjük, ne forrón!

Diós töltelék:

ugyanúgy készül mint a mákos, csak itt picit lehet több citromhéj.

A tészta cukortartalma kevés, ezért kell a töltelékbe ennyi, de 5 dkg-val lehet kevesebb is. Általában egy napot tartom hidegen, így egyszerre sütök meg mindent.

Légkeverős sütőben 160-180 fokon, 30-35 percig sütöm. De a sütőt 250 fokra előmelegítem, mert hidegen teszem be. De amint betetettem leveszem a hőfokot.

Mézesek

Sok családban készül mézeskalács is Karácsony közeledtével.

Nekem ez a kedvenc receptem, ebből nálunk több adagnyi tészta szokott készülni, ezért előre kiszámolva a recept alján megtaláljátok a 2-3 adaghoz szükséges mennyiséget is. Ez szokott készülni iskolai sütivásárra, ha angyalkát kapnak tanár nénik, azt is ebből a tésztából készítjük és francia drazséval díszítjük.

Ti hogy készítitek a mézeskalácsot?

Mézeskalács, a kedvencem

Fenyő

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg méz,
1 tojás,
1 evőkanál margarin,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csipet só.

Máz:

10 dkg átszitált porcukor,
1 tojásfehérje.

Hópihe

A liszt felét egy mély tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a margarint, a mézet és a tojást. Összedolgozzuk az alapanyagokat, és a liszt másik felét kis adagokban keverjük a tésztához. Akkor jó a tészta, ha egészben kiemelhető a tálból. A masszát hűtőszekrényben 2-3 óráig pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, a figurákat kivágjuk.

Előmelegített sütőben 180 C°-on 15-20 percig sütjük.

Nyomban eltávolítjuk a tepsiről, megvárjuk míg kihűl, és díszítjük.

Angyal

Máz:

A tojásfehérjét gőz felett a cukorral kemény habbá verjük. Nyomózsákba töltjük és díszítjük vele a sütiket. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar szárad.

Mézes-adagok

Zserbó (Morcoska receptje)

50 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 kockaélesztő,
15 dkg margarin vagy zsír
1 csomag vaníliás cukor.
5 dkg cukor
1dl tej
3 tojás sárgája,
csipet só
tejföl annyi, hogy a tészta jól nyújtható legyen

A lisztet a zsiradékkal és a hozzávalókkal összemorzsoljuk. Cukros, langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk és ezt is beletesszük. Jól kidolgozzuk, 3 lapot kell majd nyújtani belőle.

Töltelék:

25dkg dió,
reszelt citromhéj,
kés hegynyi fahéj,
baracklekvár.

A lekvár kivételével jól összekeverjük a tölteléknek valót. 2 részre osztjuk.

A tepsit kizsírozzuk (én sütőpapírt használok), egy kinyújtott lapot belehelyezek, megkenem lekvárral vékonyan, majd a tölteléket egyenletesen rászórom. A második lapot ráteszem és a lekvárral meg a töltelékkel szintén elkészítem, majd a 3. lap kerül rá. Villával megszurkálom és a sütőbe teszem, légkeveréses sütőben 160-180 fokon, 35-40 percig sütöm. Kivétel előtt villával megbököm, de csak azért, hogy lássam, átsült-e. Ha igen, akkor csokimázzal leöntöm a tetejét, és ezzel másnapig hűlni teszem a hidegre (erkély).

Csokimáz:

20 dkg porcukrot, 3 evőkanál kakaót 3-4 evőkanál lobogó tejjel vagy vízzel jó gyorsan összekeverek, egy diónyi margarint is teszek bele. Van, aki 1dl vízben sűrűre főzi, de szerintem ez időpocsékolás. Gyorsan a meleg tésztára öntöm és egyenletesen rákenem.

Mákos guba (Morcoska receptje)

Egyszerű a készítése, ha nem akarok gubatésztát sütni. Személyenként 2 kifli, 1 tasak vanilliáscukor, egy evőkanál mák, mokkáskanál méz, esetleg ha édesebb kell, akkor kristálycukor is a mézhez. Annyi tej jó melegen, de nem lobogón, ami megáztatja és nem eláztatja a kiflit. Ez egy főre számított mennyiség.

A mákot mindig kristálycukorral daráljuk. A készen vett darált mákot meg kell kóstolni! A mákot egy nagyobb hőálló edényben kell elkészíteni. Elkészítés: A kiflit lehetőleg egyforma karikára vágjuk, majd a tejbe forgatjuk. Amíg picit áll, addig a mákot a vanilliáscukorral, mézzel jól összedolgozom és ezután óvatosan összekeverem. Így is jó, de jobb, ha a sütőben picit megsütjük, ekkor még mézzel "meglocsoljuk" a tetejét, mézcsorgatóval csepegtetünk rá mézet.

Péter Jánosné - Süteményes könyvéből az egyik nagy kedvencünk a bögrés sütemény, eddig még mindenki szerette a diós változatát és lányaim közül bármelyik ripsz-ropsz összedobja.

Kavart diós

1 bögre (bögre méretes, 2 dl-es) liszt,
1 bögre cukor,
1 bögre tej,
1 bögre tisztított dió (mérés után daráljuk csak le)
1 evőkanál margarin,
1 zacskó sütőpor,
1 tojás.

Mindezeket keverőtálban simára kavarjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük (24×48-as méretűbe), 180 fokon kb. 30-40 percet sütjük. Tűvel ellenőrizzük, mikor sült át a sütemény. Piskóta-szerű sütemény az eredmény.

A diót helyettesíthetjük mákkal és akkor mákos süti lesz.

2011. December 14., 09:52
Címkék
Értékelés
5 / 5 (52 szavazat alapján)