Levesek karácsonyra
Tárkonyos pulykaraguleves
Hozzávalók:
40 dkg pulykamellfillé
1 kis vöröshagyma
1 dl olaj, só, törött fekete bors
egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél
1 liter csontlé (leveskockából is lehet)
20 dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
10 dkg gomba
6 dkg liszt
2 dl tejszín
1 evőkanál tárkonyecet
néhány csepp citromlé
Elkészítése:
A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük.
Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük. A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utána ízesítjük. A tárkony-ecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk.
Orjaleves
Hozzávalók:
1,20 kg húsos sertéstarjacsont vagy karajcsont
20 dkg sárgarépa
70 dkg zeller
70 dkg petrezselyemgyökér
70 dkg gomba
5 dkg karalábé
7 fej hagyma, só
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 db paradicsom
néhány szem egész bors
néhány szerecsendió-virág
pár szál sáfrányos szeklice
10 dkg lúdgége tészta
1 evőkanál ételízesítő por
Elkészítése:
A csontokat nagyobb dara-bokra vágjuk, leforrázzuk, majd hideg vízben feltesszük főni.
A zöldségeket megtisztítjuk, kis hasábokra vágjuk. Ha a csont vize felforrt, megsózzuk, bezöldségeljük és megfűszerezzük. Hogy a levesünk szép tiszta legyen, lassú tűzön főzzük készre. Ha kell, utána ízesítjük.
Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük. A húsos csontokat külön tálban, ecetes tormával kínáljuk.
Böjti bableves
Hozzávalók:
20 dkg száraz bab,
10 dkg sárgarépa,
5 dkg petrezselyemgyökér,
1 fej foghagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 egész burgonya,
só,
pirospaprika.
Elkészítése:
A megtisztított és megmosott babot néhány órára vízbe áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát, valamint a kettévágott burgonyát, foghagymát, vöröshagymát, sót beletesszük a levesbe. Mikor a bab megpuhult, törött paprikát szórunk a tetejére és összeforraljuk.
Halászlé
Hozzávalók:
35 dkg ponty,
35 dkg harcsa,
30 dkg kecsege színhús,
30 dkg süllő,
20 dkg vöröshagyma,
10 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom, vagy ennek megfelelő mennyiségű lecsó,
pirospaprika,
só.
Elkészítése:
Lényeges, hogy a halászlét többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a leves igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és az uszonyokat külön lábasban főzzük karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük édes és erős paprikával, sóval, és kb. egy órán át főzzük. Utána ezt a levest átszűrjük, és ráöntjük a besózott halakra. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet, a zöldpaprikát, paradicsomot és 20 perc alatt készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad kavarni, csak rázogatni. Akkor jó a halászlé, ha az edényből fölszálló gőztől kezünk összetapad.