Likőrök
Karamell-likőr
Az eredeti recept
Hozzávalók:
2 dl tejszín
2 dl tej
4 dl whisky
10 dkg barna cukor
2 ek erős főzött kávé
A cukrot karamellizáljuk, majd öntsük fel a tejjel és tejszínnel. Ha a cukor újra elolvadt, öntsük hozzá a kávét, majd húzzuk le a tűzről (ne forraljuk!) Ha kihűlt, adjuk hozzá az alkoholt. Töltsük üvegbe, és 3-4 héten át érleljük.
Módosítás:
Tehetünk hozzá vaníliát, fahéjat, szegfűszeget, kakaóport ízlés szerint. Személy szerint nekem kicsit erős, kevesebb whisky-vel jobban ízlene. A kávét is kihagyom legközelebb.
Tojáslikőr
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
3 dl tejszín (lehet 2 dl tejszín+ 1 dl tej is)
30 dkg cukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor (valódi őrölt vaníliát tartalmaz, ezért jobb ízt ad)
2 dl whisky vagy rum
A tojássárgákat fehéredésig keverjük ki a cukorral. Adjuk hozzá a forrásig hevített, de nem felforralt tejszínhez. Kis ideig keverjük, míg egynemű lesz, de ne forraljuk. Adjuk hozzá az alkoholhoz. 3-4 hétig érleljük.
Nagyon finom, lágy, selymes, édes – és hamarabb is megkóstolható!
Citromlikőr
Eredeti recept
Hozzávalók:
5 citrom
7 dl vodka
40 dkg cukor
0.5 liter víz
A citromok héját vékonyan hámozzuk le, és tegyük bele a vodkába. A levüket nyomjuk bele. Vigyázzunk, a citromnak csak a külső, sárga héját hámozzuk le, a fehér részt ne, mert az keserű! Egy hét múltán szűrjük le. Készítsünk cukorszirupot: forraljuk fel a vizet, tegyük bele a cukrot, és kevergessük, amíg felolvad. Adjuk a leszűrt vodkához. Érleljük 3-4 hétig.
Módosítás:
Sajnos nem tudtam olyan biocitromot szerezni, aminek héját garantáltan nem kezelték semmivel. Ezért csak 2 citrom héját reszeltem bele aprólyukú reszelőn a vodkába, valamint egy doboz zitronátot zúdítottam még bele.
Mivel a zitronát maga is cukrozott, a cukorsziruphoz kevesebb cukor is elég.
Leszűrés után nem dobtam el, mert az alkoholos citrom- és narancsdarabkák nagyon finomak lesznek sütibe, házi készítésű bonbonba.