Narancs dzsem
Hozzávalók 4 darab 3,5 decis üveghez:
1 kg BIO narancs
fél liter 100%-os rostos narancslé
zselésítő anyag 1 kg gyümölcshöz
1 kg kristálycukor
2 citrom leve
1 tasak vaníliáscukor
fél mokkáskanál fahéj
3-4 szem szegfűszeg
1 szem csillagánizs (elhagyható)
3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp
Elkészítése:
A narancsokat mossa meg forró vízben és törölje szárazra. Nagyon vékonyan (burgonyahámozóval) szedje le a narancsszínű héjat. Ha a fehér rész is rajta marad, keserűbb lesz a dzsem. A narancsszínű héjat gyufaszál vastagságúra aprítsa fel, dobja forrásban levő vízbe, főzze öt percig, majd tíz percig áztassa hideg vízben. Ezután szűrje le, és konyharuhára terítve szárítsa meg. A gyümölcsről hámozza le a maradék fehér héjat is, majd a fehér hártya közül éles késsel vágja ki a gerezdeket. A héjban, a hártyák közt maradt, és a filézés közben keletkező levet öntse a rostos narancsléhez. Keverje a zselésítő anyagot a csomagoláson olvasható recept szerint a gyümölcshúshoz. A narancslevet egy lábosban keverje össze a kristálycukorral, a citromlével, a vaníliáscukorral, a fűszerekkel és a narancshéjcsíkokkal, forralja fel, majd fedő nélkül időnként megkeverve főzze 5 percig. Adja hozzá a zselésítőanyaggal elkevert narancshúst, és állandó kevergetés mellett főzze az újraforrástól számítva 2 percig. A még híg masszát vegye le a tűzről, és keverje bele a Camparit/szörpöt. A fűszereket dobja ki a dzsemből, ha szükséges, szedje le a habját.
Töltsön fel egy tepsit egy ujjnyi meleg vízzel, ebbe állítsa bele a négy befőttesüveget. Töltse mindegyiket teli a dzsemmel, azonnal zárja le és állítsa őket fejtetőre. Öt perc múlva visszafordíthatja, és kész is a dzsem.