Ne pazarolj, hogy ne szűkölködj!
Egy jól átgondolt, megtervezett háztartásban sok pénzt spórolhatunk. Ha belegondolunk, nagyon is ésszerű: ha nem veszünk felesleges élelmiszert, ámde mindig tartunk otthon egy átgondolt rendszer szerinti készletet, nem okozhat gondot a főzés.
Kezdetnek fogjunk egy papírt és egy ceruzát, majd leltározzunk. Igen, készítsünk leltárt a saját konyhánkban! Így máris tudni fogjuk, miből van többletünk és miből hiányunk. Mellesleg rögtön ki is selejtezhetjük a lejárt szavatosságú élelmiszereket.
A jobb áttekinthetőség érdekében osztályozhatjuk is az élelmiszereket:
1. kamra
2. hűtő
3. mélyhűtő
4. fűszerpolc
Alapvető élelmiszerek:
1. Kamra
- zsiradék (olaj, zsír)
- ecet
- liszt
- zsemlemorzsa
- rizs
- krumpli
- sütőpor
- tésztafélék (levesbe és köretnek való is)
- tea
- kakaó
- vöröshagyma
- fokhagyma
- kristáylcukor, porcukor
- befőtt
- savanyúság
- lekvár, méz
- száraz bab (más száraz hüvelyes, pl. feles borsó, sárgaborsó, lencse)
- mustár
- torma
2. Hűtő
- tojás
- élesztő
- vaj, margarin
- tej
- tejföl
- felvágottak (szalámi, virsli)
- sajt
3. Mélyhűtő
- levescsont
- leveszöldség
- csirkemell
- csirkecomb
- leveles tészta
4. Fűszerpolc
- só
- piros paprika
- bors
- majoranna
Ez egy meglehetősen "alap” lista, természetesen csak kiindulásnak tekinthetjük, és a család ízlése szerint változtathatjuk. De ha ezek mindegyike állandóan rendelkezésünkre áll, nagy gondot nem jelenthet a mindennapi főzés, vagy egy váratlan vendég.
2009. Április 25., 09:40
Kapcsolódó linkek