Sütőtök másként
Hozzávalók:
1 közepes méretű kanadai sütőtök
pici olaj /5-6 spriccelés/
A sütőtököt félbevágjuk, kiszedjük a magjait. (A magokat ne dobjuk ki, megtisztíthatjuk és megszáríthatjuk, majd felhasználhatjuk mag-mandala készítéséhez, vagy ha megpirítjuk, akkor meg is ehetjük.)
A félbevágott sütőtökről a héját is eltávolítjuk. Vigyázzunk, mert elég kemény lehet, abban könnyen megszaladhat a kés.
A sütőtököt kb. fél centiméteres darabokra vágjuk, azon a részén, ahol nem volt magja, ott nemcsak felszeleteljük, hanem a szeletekből hasábokat készítünk, mintha sült krumpli lenne.
A darabokat egy edénybe tesszük, és kis olajjal megspricceljük (én 5-6 spriccelést teszek rá, de ezt akár el is hagyhatjuk). Jól átforgatjuk, hogy mindenhova jusson a pici olajból.
Egy sütőt kibélelek sütőpapírral, majd fölé helyezek egy rácsot. A rácson elrendezem a tökdarabokat úgy, hogy ne érjenek össze, de nem nagy távolágra egymástól, mert nem fognak nőni (sőt, egy kicsit inkább összesül). Nekem egy fél tök fér rá a rácsra egyszerre.
A sütőt 200 fokra bekapcsoljuk és kb. 40 perc alatt készre sütjük, majd egyet megkóstolunk, finom puha-e már. Ha még nem, akkor addig sütjük, míg megpuhul.
Kiszedés után azonnal ehető is, nagyon gyorsan meghűl.