Sütőtök
A sütőtök fajták az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszottak. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.
A különböző nyelvjárások más és más néven emlegetik a sütőtököt: dinkatök, döblec, bécsitök, fehértök, bosztán. Fajtától függően a termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, narancssárga, ezüstfehér vagy szürke héjúak.
Hazánk legismertebb sütőtök fajtái
Kiszombori: erőteljes hajtásrendszert fejleszt. Termései enyhén megnyúlt gömb alakúak. Terméshéja fehéres szürke. Húsa narancssárga. Tenyészideje rövidebb, húsa vastagabb, mint a Nagydobosi fajtáké. Friss fogyasztásra, de még inkább feldolgozó ipari célra termeszthető. Egy-egy termés átlagtömege 4–6 kg.
Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú lehet. Ősszel érik és nagyon édes az íze. Eredetileg New England-ből származik és onnan került át Japánba. Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható. Magas a karotin tartalma.
A sütőtök tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C-vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.
Hazánkban a legnagyobb sütőtöktermesztőnek számító nagydobosiak 1998 óta minden év szeptemberében megrendezik a Nemzetközi Sütőtökfesztivált, ahol bármely gazda elindíthatja terményét „Az ország legnagyobb töke” címért.
Mi készülhet belőle?
Szezonja szeptembertől januárig tart. Az elmúlt évtizedekben szinte kizárólag bébiétel, esetleg ivólé készült belőle. A hagyományos, regionális konyhaművészet azonban a sütőtököt is újra felfedezte magának. Kicsit édeskés, mégis semleges ízű, ezért bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert. Ha levest főzünk belőle, szerecsendió, római kömény, koriander, curry és gyömbér lehet az ízesítője. Köretként pürésítve, csőben vagy rozmaringgal sütve kiváló. Gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve megállja helyét a desszertek és a lekvárok között is.
Pár ötlet mi készülhet a sütőtökből:
Kaldeneker.hu sütőtökős receptjei
Chili és Vanilia sütőtök levese
Limara péksége sütőtökös receptjei
Te mit szoktál készíteni sütőtökből? Melyik fajta a kedvenced?